De afgelopen periode is meer dan ooit duidelijk geworden hoe kwetsbaar de Nederlandse gezondheidszorg is. Het is daarom voor iedereen in de sector belangrijk om goed voor je eigen gezondheid te zorgen. En dat gaat verder dan je twee keer per week uitleven in de sportschool. Ook op het werk kun je zorgen voor een gezonde werkplek die bijdraagt aan een betere gezondheid. In deze blog delen we onze beste tips.

Positieve gezondheid

Gezondheid staat niet per se gelijk aan ‘niet ziek zijn’.  Door goed te zorgen voor je lichaam en geest kun je je veel beter in je vel voelen. Volgens de theorie van positieve gezondheid draait gezondheid bijvoorbeeld ook om zingeving, kwaliteit van leven, contact met anderen en mentaal welbevinden. Dit kun je goed in je werk betrekken. Doe je nog steeds het werk dat jij het leukst vindt? Zou je misschien extra taken willen doen, om je werk leuker te maken? En heb je goed contact met collega’s? Allemaal super belangrijk om je goed te voelen.

Gezonde gewoontes

Je brengt aardig wat uren op je werk door. Dit is dan ook een goede plek om te beginnen met goede gewoontes. Probeer bijvoorbeeld op een werkdag van 8 uur minimaal 1,5 liter water te drinken. Of zorg er samen met je team voor dat er alleen maar gezonde tussendoortjes in de pauzeruimte en kantoren ligt. Sowieso is het fijn om gezonde gewoontes samen met je team op te pakken. Je kunt elkaar helpen en motiveren om je er aan te houden.

Verdeel de taken

Zijn er klusjes waar je altijd tegenop ziet? Bespreek het eens met je collega’s. Misschien is er iemand die hier helemaal geen hekel aan heeft en het graag voor je doet. Door de taken goed te verdelen zorg je ervoor dat iedereen het werk doet dat hij of zij het leukst vindt én het best in is. Er blijven altijd minder leuke taken, dus een beetje relativeringsvermogen is hier ook op zijn plaats. Als je 80% leuk werk doet en 20% minder leuk werk, dan heb je toch een behoorlijk fijne werkweek!

Doe regelmatig iets nieuws

Nieuwe dingen doen zorgt ervoor dat je de boel regelmatig opschudt. Dit geeft eigenlijk altijd nieuwe energie! Ga daarom eens naar een conferentie, loop een ochtend mee op een andere afdeling of ga koffie drinken met een collega die je niet zo goed kent. Heb je het gevoel dat je werk een sleur is geworden? Neem dan eens contact op met een van de collega’s van Allroundcare. Wij hebben een groot netwerk aan zorgorganisaties en kunnen iedere zorgmedewerker helpen bij het vinden van een uitdagende en gezonde werkplek.