Er zijn voor- en nadelen aan werken als zzp’er, net als bij het werken in vaste dienst van een organisatie. Je merkt dit misschien wanneer je jouw situatie vergelijkt met anderen in het vak. In deze blog delen we de belangrijkste verschillen tussen werken voor een baas en freelancen.

1. Zzp’ers verdienen hun eigen geld

Natuurlijk verdien je ook je eigen salaris wanneer je in vaste dienst werkt, maar als zzp’er verdien je over het algemeen een hoger tarief. Daarnaast krijg je overuren gewoon uitbetaald, waar je daar in loondienst vaak vakantie-uren voor terugkrijgt.

2. Een extra uitdaging

Als zzp’er in de zorg moet je naast zorgprofessional ook ondernemer zijn. Dit is een heel andere vaardigheid waar je andere kennis voor nodig hebt. Naast je zorgtaken dien je ook verstand te hebben van bijvoorbeeld administratie en verzekeringen. Dat kan een ontzettend leuke extra uitdaging zijn, maar is niet voor iedereen geschikt.

3. Flexibiliteit

Werken als zzp’er zorgt voor meer flexibiliteit. Het is bijvoorbeeld makkelijker om bij meer organisaties of voor individuele cliënten te werken. Daarnaast ben je als zzp’er vrij om het werk zo uit te voeren zoals jij dit wilt, je bent immers ondernemer. Als werknemer van een organisatie dien je het beleid te volgen dat door het bestuur is uitgezet.

4. (On)zekerheid

Werknemers hebben veel meer zekerheid dan zzp’ers. Als je voor jezelf begint is het gedaan met vastigheid. Je dient je zelf te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en als je een paar dagen ziek bent krijg je niet betaald. Als de organisatie waar je voor werkt in zwaar weer komt, zal deze over het algemeen het eerst afscheid nemen van zzp’ers. Gelukkig werken wij in een branche waar een enorme vraag naar personeel is. In de zorg hoef je dan op dit moment ook niet bang te zijn dat je niet aan werk kunt komen.

5. Vakantie

Als medewerker in een organisatie heb je recht op een bepaald aantal vakantiedagen. Als zzp’er moet je zelf voor je vakantiedagen sparen. Wanneer je niet werkt word je immers niet betaald. Gelukkig is het tarief voor zzp’ers daar over het algemeen ruim voldoende voor.

We zijn benieuwd: werk jij liever voor een baas, of zelfstandig als zzp’er? Allroundcare bemiddelt tussen zorgorganisaties en mensen die hier willen werken; zowel zzp’ers als werknemers. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan in de zorg, dan helpen wij je graag naar je volgende nieuwe uitdaging. Er is op dit moment een grote vraag naar medewerkers in de zorg. Ben je nog op zoek naar werk in de zorg? Neem dan snel contact met ons op.