Woensdag 6 mei was een dag met positieve lichtpuntjes. Minister president Mark Rutte deelde tijdens de persconferentie de nieuwe versoepelde maatregelen rondom corona. Gelukkig voor de ondernemers in ons land wordt het steeds meer mogelijk om het normale leven op te pakken. Voor de verpleeghuizen in Nederland ontstaat er ook licht aan het einde van de tunnel. Er gaat volgende week een pilot van start onder 25 verpleeghuizen, zij mogen geleidelijk aan weer bezoek ontvangen. Voor veel bewoners is dit een enorme opluchting. De lichamelijke gevolgen van het virus zijn groot onder ouderen, maar de eenzaamheid mag ook niet onderschat worden.

Een duivels dilemma

Wanneer je in de laatste fase van het leven bent gekomen, zoals het geval is bij de meeste cliënten in een verpleeghuis, dan gaat het niet alleen om de hoeveelheid dagen die er nog overblijven. De kwaliteit van deze dagen is misschien nog wel belangrijker. Het kiezen tussen het gevaar van besmetting en het gevaar van eenzaamheid is een duivels dilemma. Daarom is het enorm fijn dat bewoners van verpleeghuizen en diens familie kunnen uitkijken naar 25 mei, de dag waarop hopelijk meer verpleeghuizen bezoek mogen ontvangen.

 

Superhelden in de zorg

Op dezelfde dag schonk Britse kunstenaar Banksy een schilderij aan een ziekenhuis in Southampton. Op het schilderij is een jongetje te zien die speelt met een pop van een zuster met een superheldencape. Zijn andere actiefiguren liggen in de prullenbak. Het schilderij is een prachtig symbool voor medewerkers in de zorg. Een mooi aspect aan deze nare pandemie is dat medewerkers in de zorg eindelijk de erkenning krijgen die zij altijd al verdiend hebben. Het zorgen voor een ander mens is het mooiste en belangrijkste beroep dat er maar bestaat. Het is fijn voor alle medewerkers van het Britse ziekenhuis, maar eigenlijk voor alle zorgmedewerkers ter wereld, dat een publiek figuur als Banksy hier aandacht voor vraagt.

 

Niet onderschatten

Het is fijn om op een optimistische manier te blijven kijken naar de wereld in het algemeen en de zorg in het bijzonder. Er gebeuren nog steeds mooie dingen en alle nieuwe lichtpuntjes zijn er een. Dat neemt niet weg dat het coronavirus en de maatregelen hier omheen zwaar zijn voor iedereen die in de zorg werkt. Zorg daarom goed voor jezelf en neem op tijd rust. Praat met iemand over wat het met je doet. Alles wat je voelt is een normale reactie op een abnormale situatie.