Maandag 21 september was Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag staat de wereld stil bij Alzheimer en de gevolgen die deze slopende ziekte heeft op zowel de patiënt, als de mensen om hem/haar heen. De hele week worden er mooie dingen georganiseerd rondom het thema van dit jaar: ‘Jong en oud’. Hoewel de plannen anders zijn dan andere jaren is er nog steeds veel te beleven in deze Wereld Alzheimer Week.

Expositie Alzheimer Fluisteren

Deze week wordt in Putten de foto expositie Alzheimer Fluisteren geopend. De term Alzheimer Fluisteren is ontwikkeld door Adelheid Roosen en Anne-Marth Hogewoning. Toen haar moeder dementie kreeg leerde Adelheid Roosen mee te bewegen in haar moeders wereld, in plaats van alles bij het oude te willen houden. In de expositie zijn intieme portretten van mensen met dementie en hun (klein)kinderen te zien. De expositie leert je om open te staan voor dementie.

Liefde in tijden van jongdementie

Niet alleen ouderen worden getroffen door dementie. Helaas krijgen ook relatief jonge mensen te maken met dementie. In de Vlaamse documentaire ‘Liefde in tijden van jongdementie’ krijgen we een kijkje in het leven van jonge mensen met dementie. Een groep van negen mensen met dementie maakt samen een theaterstuk om de wereld over hun ziekte te vertellen. De documentairemaker volgt deze mensen bij het proces. Je kunt de documentaire online bekijken via Canvas.

Alzheimer Café

In het hele land worden maandelijks Alzheimer cafés georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten voor iedereen die met dementie te maken krijgt. Als je bijvoorbeeld mantelzorger bent voor iemand met dementie, of als je werkt met dementerenden zijn dit interessante bijeenkomsten. Speciaal voor deze week is er een online landelijk Alzheimer café georganiseerd. Deze kun je hier terugkijken.

Restaurant Misverstand

In dit SBS6 programma worden negen relatief jonge mensen met dementie gevolgd. Samen met chef-kok Ron Blaauw gaan ze in een tijdelijk pop-up restaurant aan de slag. Geen van allen heeft ervaring in de horeca. Het programma wordt op prachtige wijze gepresenteerd door Johnny de Mol. Hij slaagt erin om humor in het programma te brengen, zonder het respect voor de mensen te verliezen. In Restaurant Misverstand zie je haarscherp de problemen waar mensen met dementie tegenaan lopen. De relatie met hun partner en kinderen verandert, ze kunnen niet meer alles doen wat ze altijd graag deden en simpele taken zijn ineens onbegrijpelijk. Het programma is een mooie manier om kennis te maken met de wondere wereld van dementie.