De zorginstellingen waar wij mee samenwerken zijn op dit moment enorm druk met alle maatregelen rondom corona. Ook wanneer er nog geen besmettingen zijn met corona, gelden er toch vaak zware maatregelen. Voor verpleeghuizen geldt een algeheel verbod op bezoek. Hun deuren zijn op 19 maart op slot gegaan. Ook bezoek in de gehandicaptenzorg en thuiszorg wordt aan banden gelegd. Ontzettend aangrijpende maatregelen.

Moeilijke tijden brengen mensen ook dichter bij elkaar. We zien namelijk veel mooie initiatieven voor de zorg. We delen er graag een paar met je:

KLM’ers doen vrijwilligerswerk tijdens corona crisis

De vele medewerkers van KLM kunnen op dit moment niet of veel minder werken. Daarom is een groepje KLM’ers een mooi initiatief gestart. Met ‘Blauw Helpt’ bieden zij hun hulp aan bij zorginstellingen, voor ouderen die hulp nodig hebben en bij de voedselbanken in het land. Je kunt je op blauwhelpt.nl aanmelden als je mee wilt doen, of als je de hulp van de KLM’ers kunt gebruiken.

Bloemen en kaartjes

Zorginstellingen in het hele land zijn overweldigd door alle bloemen, kaarten en knutselwerkjes die omwonenden langs kwamen brengen. Iedereen begrijpt hoe moeilijk de situatie voor de cliënten, patiënten en medewerkers is. Met name voor mensen die op dit moment geen bezoek kunnen ontvangen is dit hartverwarmend.

iPads voor ouderen

De inwoners van het Betuwse Ochten hebben de handen ineengeslagen. De plaatselijke evenementenvereniging heeft geld ingezameld om maar liefst 25 iPads aan te schaffen. De iPads hebben zij gedoneerd aan zorgcentrum Elim. Het is een heel bijzonder cadeau, omdat de bewoners op deze manier contact kunnen onderhouden met hun partner, kinderen en kleinkinderen. Persoonlijk contact wordt nog steeds gemist, maar met de iPads kunnen ze elkaar toch zien en spreken. Een medewerker van het zorgcentrum gaat de ouderen helpen om de apparaten aan de praat te krijgen.

Grote liefde, klein gebaar

Naast alle grote gebaren die door bedrijven en individuen gedaan worden, gebeuren er ook veel lieve kleine dingen. AD liet op 22 maart een foto zien van de 74-jarige Wil van der Horst die gescheiden is van zijn dementerende partner. Op de foto zie je Wil met zijn zelfgemaakte spandoek. “Lieve Anneke, ik hou van jou” staat er op het spandoek. Het is voor mensen met dementie moeilijk te begrijpen waarom ze geen bezoek kunnen krijgen. Toen Anneke op het balkon haar man met het spandoek zag, herkende ze hem meteen. Zo was het echtpaar toch even dicht bij elkaar.

Wij zijn natuurlijk heel benieuwd wat voor initiatieven jij steunt voor alle mensen die nu zo hard werken om Nederland draaiend te houden.