In 2018 begon de overheid al met het Actieprogramma Werken in de Zorg. Het tekort aan personeel is misschien wel de grootste uitdaging van de zorg. Verzorgenden en verpleegkundigen zijn voor veel organisaties maar moeilijk te vinden. Als je deze blog leest ben je hier ongetwijfeld mee bekend. Tijdens de coronacrisis is dit landelijk personeelstekort pijnlijk duidelijk geworden. Met verzuimpercentages van 10% is het nauwelijks mogelijk om de zorgstandaard op peil te houden. Een van de oplossingen die bedacht worden is het inzetten van ongeschoold personeel ter ondersteuning van gediplomeerde krachten. Is de ondersteunend zorgverlener een toekomstbestendige oplossing?

Wie kan ondersteunend zorgverlener worden?

De ondersteunend zorgverlener is iemand die geen zorgachtergrond heeft, maar wel een helpende hand wil bieden in de zorg. Dit kan een vrijwilliger zijn die extra taken op zich wil nemen of bijvoorbeeld iemand die overweegt om zich om te scholen. Ook studenten of mantelzorgers kunnen als ondersteunend zorgverlener ingezet worden. Als je het maar leuk vindt om voor mensen te zorgen.

Wat doet een ondersteunend zorgverlener?

Ondersteunend zorgverleners kunnen worden ingezet om gediplomeerde medewerkers te ondersteunen. Ze verrichten bijvoorbeeld geen ADL-handelingen, maar helpen hier wel bij. Ze leggen materialen klaar en ruimen op wanneer de verzorgende of verpleegkundige klaar is. Daarnaast kunnen ze helpen bij het verzorgen van maaltijden, koffie schenken en kleine activiteiten verzorgen. Het werk gebeurt vrijwel altijd door directe aansturing van de zorgmedewerker. Deze medewerker kan hierdoor veel efficiënter werken, waardoor er binnen een zorgorganisatie meer cliënten of patiënten zorg kunnen ontvangen.

De toekomst van de zorg?

Is dit dan de toekomst van de zorg? We zijn bang van wel. Het is natuurlijk fantastisch dat er op deze manier meer zorg verleend kan worden in onze vergrijzende samenleving. Toch kunnen we ons ook voorstellen dat dit het werk van verzorgenden minder leuk kan maken. Zorg is immers meer dan concrete zorghandelingen verrichten. De aandacht die je kunt geven bij een kopje koffie en het praatje bij de maaltijd zijn juist onderdelen die het werk zo mooi maken. Daarom hopen we in de toekomst op meer aandacht voor de zorg, zodat er meer jongeren kiezen voor een zorgopleiding. Met een beetje hulp van ondersteunend zorgverleners kunnen we een zorgstelsel creëren waar goede zorg én werkplezier hand in hand gaan.

We vinden niks zo leuk als sparren over de zorg in het algemeen en personele bezetting in het bijzonder. Heb jij een topidee of wil je verder praten? Neem dan contact met ons op.