Ongeveer 10 procent van alle werknemers in de zorg werkt als zelfstandige. Dat blijkt uit cijfers van de KVK. Waarom zou je ervoor kiezen om als zzp’er in de zorg te gaan werken? Daar hebben zzp’ers verschillende redenen voor. In deze blog vertellen we je de belangrijkste redenen.

Vrijheid

De belangrijkste reden om te gaan werken als zzp’er in de zorg is om meer vrijheid te hebben. Als zzp’er ben je namelijk vrij om te bepalen welke opdracht je aanneemt. Je kunt zelf je dagen indelen, bepalen op welke uren je wilt werken en je hebt zelf invloed over de zorg die je levert. Daarnaast kun je zelf kiezen welke bijscholingen je volgt en wanneer je dit doet.

Zelfstandigheid

Zelfstandigheid is een ander belangrijk aspect van werken als zzp’er. Je werkt in principe zonder manager, omdat je eigen baas bent. Als je werkt in een zorgteam ben je natuurlijk wel afhankelijk van collega’s. Zelfstandigheid gaat gepaard met verantwoordelijkheid. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel vergroot het werkplezier.

Flexibiliteit

Er is veel vraag naar mensen die flexibele diensten kunnen oplossen. Dit is ideaal voor zzp’ers. Als je het fijn vindt om niet vast te zitten aan bepaalde werktijden, maar per week wilt bepalen hoeveel en wanneer je werkt dan kan het interessant zijn om als zzp’er te werken. Als je bijvoorbeeld een gezin hebt of andere verplichtingen hebt naast je werk, dan maakt zzp’en je een stuk flexibeler.

Ondernemerskwaliteiten

Tenslotte is het leuk om een extra uitdaging te hebben naast je dagelijks werk. Als zzp’er ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor je eigen pensioen maar ook voor je boekhouding. Als je het leuk vindt om te ondernemen én om zorg te verlenen is dit een leuke combinatie. Je werkt met patiënten/cliënten, verdiept je in scholingen en doet administratie. En hoe je dit doet bepaal je zelf.

Niet voor het geld

Je hoort soms het vooroordeel dat zzp’ers werken als zelfstandige omdat ze er meer mee verdienen. Dit is echter voor de meeste zzp’ers niet zo relevant. Hoewel je uurloon hoger is moet je ook veel dingen zelf betalen. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op pensioen, vakantiegeld of vakantiedagen. Hier moet je zelf voor sparen. En als je ziek bent word je niet betaald. Het uurtarief van een zzp’er moet daarom hoog genoeg zijn om dit alles te bekostigen.

Lijkt het je leuk om te gaan werken als zzp’er in de zorg? Wij brengen je graag in contact met potentiële nieuwe opdrachtgevers.