Werken in de zorg is fantastisch. Je werkt nauw samen met verschillende disciplines aan een goede gezondheid en levenskwaliteit van je cliënten of patiënten. Soms heeft werken in de zorg ook minder leuke kanten. De meeste mensen zullen niet uitkijken naar het voeren van een slechtnieuwsgesprek. Zo ook de arts van Herman Finkers, die hij in zijn bekende sketch zo treffend omschrijft. In zijn show ‘Na de pauze’ vertelt hij over het moment waarop hij te horen kreeg dat hij chronische lymfatische leukemie heeft. “Ik had weleens gehoord dat een slechtnieuwsgesprek het moeilijkste onderdeel is van het werk van een arts, dus ik stelde hem een beetje op zijn gemak.” Als jij beter voorbereid wilt zijn op een slechtnieuwsgesprek, zodat de patiënt jou geen pakje tissues hoeft te geven, kun je een van onze tips voor het voeren van een slechtnieuwsgesprek gebruiken.

Tip 1: Bereid je goed voor

De meeste slechtnieuwsgesprekken worden door artsen gedaan, maar ook als verzorgenden en verpleegkundigen moet je soms moeilijke boodschappen overbrengen. Het is naar als je deze vervelende boodschap moet overbrengen op een patiënt of op de familie van een patiënt. Goed nadenken en dit gesprek voorbereiden helpt daarbij enorm. Zorg dat je alle nodige informatie hebt om de patiënt en/of zijn familie goed in te lichten. Als je bijvoorbeeld werkt als verzorgende in een verpleeghuis zal het regelmatig voorkomen dat je een familie moet inlichten over het overlijden van een bewoner. Voer dit telefoongesprek dan met alle informatie die je hier mogelijk bij nodig kunt hebben, zodat je alle eventuele vragen kunt beantwoorden.

Tip 2: Breng het bericht snel en duidelijk over

Als mensen het moeilijk vinden om iets te vertellen, hebben ze de neiging om er omheen te draaien. Als je een familielid moet vertellen dat iemand in het verpleeghuis is overleden, dan is het fijn om deze boodschap vriendelijk maar duidelijk over te brengen. Begin niet over het hoe en waarom, maar houd het bij de boodschap zelf.

Tip 3: Geef ruimte voor vragen en emoties

Het is heel begrijpelijk dat het familielid uit dit voorbeeld vragen heeft. Zorg ervoor dat je de ruimte biedt om deze te beantwoorden. Probeer discussies in dit gesprek te vermijden. Je kunt wel erkennen dat iemand geëmotioneerd is. Misschien kun je iemand wat troosten, maar maak het verdriet niet kleiner dan het is. Aan ‘ze was wel al negentig’ heeft iemand op dat moment helemaal niets.

Tip 4: Geef het gesprek gevolg

Een slechtnieuwsgesprek is een beetje als een bom droppen. Je laat een soms nietsvermoedend persoon achter met een zware boodschap. Het kan iemand helpen om op een later moment nog eens terug te bellen om te vragen hoe het gaat. De nabestaande uit het voorbeeld zal het erg op prijs stellen als iemand die haar naaste op het laatst heeft verzorgd nog eens vraagt hoe het gaat.