Je hoort weleens: bij de schilder bladdert de verf van de kozijnen, de kinderen van de juf luisteren niet en bij de loodgieter lekt de kraan. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer je ergens in het dagelijks leven druk bent, je hier in je vrije tijd geen tijd voor maakt. In onze vorige blog kon je lezen over zelfzorg. Dit is iets waar mensen in de zorg niet altijd even goed in zijn. Ze kunnen goed voor anderen zorgen, maar minder goed voor zichzelf. Om je een beetje op weg te helpen hebben we daarom in deze blog vijf belangrijke tips geformuleerd voor een gezond leven. Je zorgt immers niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf!

Tip 1: Drink voldoende water

Het is belangrijk om voldoende te drinken, vooral water is gezond. Volwassenen horen ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Je lichaam bestaat voor 75% uit water. Je organen hebben dan ook voldoende water nodig om te functioneren. Te weinig drinken resulteert in minder energie, hoofdpijn en een slechte huid. Je kunt tijdens je werk een fles water bij de hand houden, zo drink je ongemerkt genoeg water.

Tip 2: Rook niet

Als je gezond wilt leven rook je niet. Ieder jaar overlijden zo’n 20.000 rokers aan de gevolgen van het roken. Dit is ongetwijfeld geen nieuws voor je. In veel zorgorganisaties is een rookverbod in en rond het gebouw. Toch blijkt het ontzettend lastig te zijn om te stoppen met roken. Heb je hulp nodig bij het stoppen? Kijk dan op ikstopnu.nl voor meer informatie en hulp.

Tip 3: Zorg voor ontspanning

Als je hard werkt is het belangrijk om goed te ontspannen. Ontspanning is nodig om je lichamelijk en geestelijk goed te voelen. Stress kan grote gevolgen hebben op lange termijn. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd besteedt aan activiteiten die jou ontspanning geven. Voldoende slaap hoort hier ook bij.

Tip 4: Beweeg met plezier

Sporten is gezond, dat weet iedereen. Toch slepen veel mensen zich twee keer per week met tegenzin naar de sportschool. Ontzettend zonde! Er zijn tegenwoordig eindeloos veel verschillende sportverenigingen. Ook online kun je sportlessen volgen. Ga daarom iets doen dat je met plezier kunt volhouden. Sporten kan namelijk super leuk zijn als je iets vindt waar je lol in hebt.

Tip 5: Vergeet niet te lachen

Wist je dat lachen zorgt voor stressvermindering? Ook zorgt het voor een verbetering van de conditie. Lachen verbindt je met andere mensen. Én het is goed voor je immuunsysteem. Probeer er daarom voor te zorgen dat je iedere dag iets hebt om te lachen. Heb lol met je collega’s, maak grappen met je partner en besteed voldoende tijd aan je vrienden. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.