De coronacrisis legt een grote druk op iedereen die in de zorg werkt. Hierdoor is het goed mogelijk dat je stress ervaart op je werk, maar ook thuis. In deze blog vertellen we je hoe deze stress ontstaat en wat je eraan kunt doen om mentaal gezond te blijven als zorgprofessional. Dat noemen we graag zelfzorg.

Een normale reactie op een unieke situatie

Als je werkt als verpleegkundige, verzorgende of andere hulpverlener ben je vast gewend aan stressvolle situaties. Door je ervaring en met hard werken kun je deze situaties normaal gesproken prima aan. Op dit moment bevinden we ons in een situatie die niemand kent. Wanneer je zelf niet precies weet hoe je moet reageren, is er ook geen collega die hier ervaren mee is. Dat kan een gevoel van onveiligheid geven. Tel daar de angst van zelf besmet worden, of het virus aan een familielid overdragen bij op, en je hebt een succesrecept voor stress. Het kan helpen om te bedenken dat jouw gevoel van onveiligheid en stress een heel normale reactie is op een heel unieke situatie.

Zorg voor een ritme

Het aanhouden van een ritme kan je helpen om grip te houden op je leven. Er is veel dat je niet kunt beïnvloeden, dus het kan helpen om grip te houden op je dagritme. Blijf gezond en regelmatig eten en drinken, ga op een vaste tijd naar bed en ga sporten wanneer je dat gewend bent.

Zorg voor ontlading

Het is begrijpelijk dat je op je werk voortdurend ‘aan’ moet staan. Er wordt veel van je gevraagd. Daarom is het extra belangrijk om in je vrije tijd goed op te laden. Plan voldoende tijd in voor activiteiten die jou ontspannen. Je kunt denken aan wandelen in de natuur, een boek lezen of een lekkere taart bakken. Het maakt niet uit wat het is, als het jou maar helpt ontspannen.

Zorg voor een steunende werkomgeving

Hoe je het ook wendt of keert: je collega’s en jij zitten in hetzelfde schuitje. Niemand begrijpt jouw werkdruk zo goed als je collega’s. Zorg er daarom voor dat je samen op de werkplek oog hebt voor elkaars mentale gezondheid. Geef ook aan wat je nodig hebt om je werk op een goede manier te blijven doen. Deze crisis zal voorlopig nog wel even voortduren, het is belangrijk dat je op een prettige manier op de been blijft.

Wil je meer informatie over zelfzorg voor zorgprofessionals? Het RIVM heeft een pagina ingericht met informatie en tips. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.