Werk houdt tegenwoordig niet meer op zodra je naar huis gaat. Je kunt op je telefoon werk e-mails lezen, op Whatsapp worden werkzaken besproken en ook op je vrije dag kun je gebeld worden met vragen van collega’s. Het is daarom niet zo gek dat steeds meer mensen worstelen met een goede werk-privé balans. Tot op zekere hoogte is het fijn dat je je werk op verschillende plekken en momenten kunt doen, maar het is belangrijk om voldoende tijd te houden om op te laden. In deze blog geven we je graag een paar tips voor een goede balans tussen werk en privé.

1. Breng je week in kaart

Begin met goed nadenken over je werk en privéleven. Ben je tijdens je werk veel met problemen van thuis bezig? Of ben je thuis nog veel tijd kwijt aan bijvoorbeeld administratie? Een goede balans tussen werk en privé begint bij eerlijk in kaart brengen waar de mogelijke knelpunten zitten. Heb je geen last van knelpunten? Mooi! Dan ben je aardig in balans. Zie je wel verbeterpunten? Lees dan verder.

2. Zet jezelf op 1

Het klinkt misschien cliché, maar voor een goede balans is het belangrijk dat je jezelf op nummer 1 zet. Mensen die in onze branche werken, zijn gewend om voor anderen te zorgen. Maar voor anderen zorgen begint bij jezelf. Als jij gestrest of niet fit bent, ben je niet in staat om goed voor anderen te zorgen. Oefen dus met ‘nee’ zeggen. Het maakt je een gelukkiger mens, betere zorgmedewerker en betere ouder, partner en vriend(in).

3. Duidelijke grenzen

Vind jij het vervelend om op je vrije dagen berichtjes te krijgen over werkzaken? Geef dan bij je collega’s aan dat je op die dagen je werktelefoon in je tas laat zitten. Als ze je écht nodig hebben kunnen ze in een noodgeval naar je privénummer bellen. Het is ontzettend zonde als je niet van je vrije dag kunt genieten omdat je alert bent op binnenkomende berichten.

4. Werk op je werk

Het kan verleidelijk zijn om mails thuis op de bank te beantwoorden, in plaats van op je werk. Maar hierdoor kunnen werk en privé langzaam in elkaar over gaan lopen. Dwing jezelf daarom om werkzaken op je werk te regelen, zodat je thuis ook echt thuis kunt zijn. Is het onvermijdelijk om af en toe thuis te werken? Doe dit dan bij voorkeur niet op de bank of op je bed, maar ga aan een bureau zitten. Zodra je opstaat kun je je werk letterlijk afsluiten.

5. Opladen is belangrijk

Bedenk op welke manier jij het beste kunt opladen. Yoga, mediteren en wandelen zijn hier heel goed voor, maar misschien ontspan jij wel tijdens hardlopen of in bad. Wat jouw oplaadpunt ook is, zorg dat je hier voldoende tijd voor vrijmaakt. Je kunt namelijk veel meer aan als je zorg voor kwalitatieve rustmomenten. Die werkdruk op jouw werk kun je op deze manier veel beter aan.