In deze ingewikkelde tijd is het niet gek dat je soms wat gedemotiveerd raakt. Door corona gaat niets meer zoals we gewend zijn. In de zorg moet enorm hard gewerkt worden, soms onder spannende omstandigheden. Je krijgt te maken met situaties waar niemand ervaring mee heeft. Ondanks dat er vooral hard gewerkt moet worden is het belangrijk om ook goed op je collega’s te blijven passen. Met deze tips motiveer je jouw collega’s op de werkvloer.

Buddy’s

Een buddysysteem zorgt ervoor dat iedereen binnen een team op elkaar past. Je deelt de collega’s van een team op in tweetallen, waarbij ieder verantwoordelijk is om op de ander te passen. Zie je dat jouw buddy een moeilijke dag heeft of het allemaal erg spannend vindt? Neem je collega apart en maak het bespreekbaar. Je motiveert elkaar zo om met opgeheven hoofd te blijven werken.

Geef complimentjes

Het is toch heerlijk om van je collega’s te horen als je iets goed hebt gedaan? Zorg er daarom voor dat je zelf jouw collega’s ook regelmatig een compliment geeft. Zie je jouw collega op een goede manier omgaan met een ingewikkelde situatie? Benoem dit en spreek er je bewondering voor uit. Hiermee motiveer je jouw collega om het goed te blijven doen. Én je geeft iemand een goed gevoel. Het mooie van een compliment is dat het niet alleen de ontvanger gelukkig maakt, de gever krijgt er namelijk ook een goed gevoel over. Meer doen, dus!

Betrokkenheid

Een gemotiveerd team bestaat uit betrokken collega’s. Door je collega’s op de hoogte te houden van ontwikkelingen binnen de organisatie zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is. Dit helpt enorm voor een betrokken gevoel.

Humor

De huidige situatie is niet bepaald om te lachen. Toch is het belangrijk om de humor te bewaren met je collega’s. Een ongepast grapje kan veel ontlading geven in een gespannen situatie. Daarnaast helpt humor om je dagelijks werk weer even ‘normaal’ te ervaren. Even lachen, daarna weer gemotiveerd verder gaan.

Begrip

Het helpt om te bedenken dat iedereen het op dit moment moeilijk heeft. Het is niet altijd even zichtbaar, maar iedereen in de zorg worstelt met de situatie. Maakt je collega een lompe opmerking? Of gedraagt een andere collega zich gespannen? Heb begrip voor elkaar. Haal even diep adem en ga weer verder met je werk. Je collega bedoelt het ongetwijfeld niet zo kwaad. Door mild te zijn maak je het jezelf en elkaar makkelijker.

Heb je het ondanks de tips nog steeds lastig? Neem dan contact met ons op! We bieden graag een luisterend oor.