Veel mensen hebben de droom om ooit eens ‘iets met kinderen’ te doen. Binnen de jeugdzorg bestaan tal van functies. Je kunt op veel verschillende manieren jeugdzorgwerker worden. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende functies die je kunt beoefenen binnen de jeugdzorg.

Mbo of hbo?

Je kunt op verschillende niveaus werken binnen de jeugdzorg. Zowel met een mbo-diploma als met een hbo- of wo-diploma kun je binnen deze branche aan de slag. Wat alle functies gemeen hebben is dat ze zich bevinden rondom een jeugdige en zijn gezin. Samen met andere disciplines werk je samen rond de jongere en zijn netwerk. Soms is het nodig om de regie tijdelijk en/of voor een deel over te nemen van de jongere of zijn ouders.

Jeugdzorgwerker

Tot voor kort bestonden er veel verschillende namen voor dezelfde functies binnen de jeugdzorg. Dit waren functienamen als jongerenmedewerker, jongerenwerker of jeugdbeschermer. Om de functies beter met elkaar te kunnen vergelijken is de term jeugdzorgwerker in het leven geroepen. Je kunt dit op verschillende niveaus doen: A, B, C en D. Voor niveau D heb je een mbo-diploma nodig, de andere niveaus vereisen een hbo-bachelor.

Verschillende werkplekken

Je denkt bij jeugdzorg misschien vooral aan werken bij Bureau Jeugdzorg. Maar er zijn ook andere sectoren waar je als jeugdzorgwerker aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan de verslavingszorg, maatschappelijke dienstverlening, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg. Binnen deze branches werk jij met de jongere doelgroep van de cliëntengroep.

Opleiding

Lijkt het je leuk om te werken als jeugdzorgwerker? Dan heb je een opleiding in deze richting nodig. Je kunt een mbo-opleiding voor pedagogisch medewerker volgen, waarna je je kunt specialiseren met een mbo niveau 4 opleiding. Op hbo-niveau kun je kiezen voor de opleiding pedagogiek of social work. Ten slotte kun je ook pedagogische wetenschappen studeren aan de universiteit.

Tijdelijk of in vaste dienst?

Je kunt na je opleiding aan de slag bij een organisatie binnen de jeugdzorg, of binnen een andere organisatie met jeugdige cliënten. Je kunt er ook voor kiezen om als flexwerker aan de slag te gaan. Je kunt dan tijdelijk invallen in verschillende organisaties. Zo kom je meer te weten over de jeugdzorg en doe je op veel verschillende plekken ervaring op. Wil je meer weten over werken als flexwerker binnen de jeugdzorg? Wij vertellen je er graag meer over. Met ons netwerk aan jeugdzorgorganisaties vinden we altijd een plek die past bij jouw ervaring en ambities.