Wie houdt er nu niet van muziek? Hoewel smaken verschillen kunnen de meeste mensen wel genieten van muziek. Of je nu het liefst naar het Nederlandse levenslied, dance, hip hop of klassiek luistert: muziek heeft een positief effect op je brein. Hoe werkt dit precies? En hoe kun je dit toepassen in de zorg?

Het effect van muziek

Wanneer je luistert naar muziek worden er geluksstofjes in je brein aangemaakt, dit is dopamine. Wanneer je samen met andere mensen muziek maakt wordt er oxytocine aangemaakt, dit stofje zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Daarnaast zijn er meer positieve effecten van muziek gevonden. Muziek kan bijvoorbeeld een positief effect hebben op de pijnbeleving. Dat blijkt uit een onderzoek onder patiënten op de chirurgieafdeling van een ziekenhuis. Het luisteren naar klassieke muziek had een positief effect op hun pijn- en stressbeleving.

Muziek voor prematuren

Het gebruik van muziek wordt steeds meer toegepast in de zorg voor te vroeggeboren kindjes. Deze kinderen moeten noodgedwongen functioneren in de wereld, op een moment dat zij eigenlijk nog in de baarmoeder hoorden te zijn. Voor deze baby’s zijn de meeste prikkels al snel teveel. Met muziek kunnen zij echter beter ontspannen, het helpt ze te ‘ontprikkelen’. Door muziek voor deze kinderen te spelen kan de ademhaling rustiger worden, de hartslag daalt en de saturatie stijgt. Daarnaast kan muziek helpen om te kindjes goed te leren drinken. Tijdens het voeden wordt muziek gespeeld op het drinktempo. Je kunt dit vergelijken met fitnessen op muziek: de muziek helpt je door te blijven gaan.

Muziek bij dementie

Ook in de laatste fase van het leven bestaat het positieve effect van muziek. Zelfs in een vergevorderd stadium van dementie kunnen mensen nog genieten van muziek. Het kan helpen om in gesprek te komen met iemand met dementie. Aan muziek hangen namelijk bij heel veel mensen herinneringen. Luisteren naar muziek van vroeger kan helpen om herinneringen en verhalen op te halen. Tot slot kan het helpen om gedragsproblemen van mensen met Alzheimer te verminderen. Wil je muziek gebruiken voor mensen met dementie? Kies dan de juiste muziek voor het juiste moment. Vrolijke muziek kan helpen om in beweging te komen, terwijl rustige muziek kan helpen om te ontspannen tijdens zorgmomenten. Kijk goed naar de persoon waar je muziek voor maakt of draait en pas het zo nodig aan.

Het Mozart-effect

Misschien ken je het Mozart-effect? Onderzoekers van de Universiteit van California ontdekten dat het IQ kon stijgen als mensen naar muziek van Mozart luisterden. Helaas zijn deze bevindingen inmiddels weerlegd, het Mozart-effect is dus een fabeltje. Gelukkig zijn de andere bevindingen over muziek wél bewezen. Hoe ga jij muziek toepassen in jouw werk?